В ПРЕКРАСЕН ПРАЗНИК СЕ ПРЕВЪРНА ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ТАНЦА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета 1865” гр. Гоце Делчев, организираха за поредна година празнично отбелязване на Международния ден на танца. Събитието се проведе в гр. Гоце Делчев на 25 април 2015 г.
Международният ден на танца е 29 април – обявен е от ЮНЕСКО през 1983 година. Всяка година на този ден се чества танцът като едно от основните изкуства. Навсякъде по света, този ден – 29 април, се чества с различни събития в основата на които е танцът – открити уроци, курсове, улични представления, спектакли, фестивали, състезания, както и свободни форми на танцова изява на площади, паркове, стадиони или по улиците. Идеята е хората по света, точно в този ден, да станат едно интернационално танцово семейство!
В Гоце Делчев, отбелязването на Международния ден на танца вече се е превърнало в традиция. Всяка година, самодейни танцови състави от целия район показват своите умения и се веселят заедно в името на танца. Тази година, събитието бе още по-празнично, тъй като в него се включиха 300 участници от цялата страна – Банкя, Пазарджик, София, Девин, Велинград, Нови Искър, Костенец, Разлог, Гърмен и домакините от Гоце Делчев, както и фолклорен състав от град Кичево, Република Македония. Програмата започна с шествие от площад „Гоце Делчев“ до площад „Македония“, което създаде неповторима празнична атмосфера по улиците на града. Кръшни български хора се извиха по продължението на цялата пешеходна улица „Търговска“ в Гоце Делчев.
В 18.00 часа започна концертната програма. Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи на ръководителите на всички групи почетни плакети за участието им и бе категоричен, че този празник на българщината ще бъде традиционен и ще продължавна да събира все повече участници от страната и чужбина. В продължение на два часа, публиката се наслади на танци от всички фолклорни области на България и на съседна Македония, които огласяха площад „Македония“.

Comments

comments