В Пиринско умуват как развитието на рафтинга по поречието на Струма да стане приоритет за държавата

Развитието на рафтинга по поречието на река Струма е прекрасна възможност за привличане на туристи в Пиринския край. Това трябва да бъде приоритет не само за нашите общини, но и за държавата, твърдят общински кметове в региона, a те от своя страна имат подкрепата на областния управител Бисер Михайлов.
Той смята, че има нужда да се инвестира повече в рекламата на този екстремен спорт и на възможностите за провеждане на международни състезания от най-висок ранг. Необходимо е съдействието на държавата – за да се изготви цялостна стратегия за бъдещето на рафтинга по поречието на река Струма.
Все повече общини в Пиринския край съставят проекти за развитие на този екстремен спорт. Най-напред обаче са Симитли и Кресна. Първата община вече е изготвила проект „Симитли – център на екстремните спортове”, който е на стойност 4,5 милиона евро. Той предвижда развитието не само на рафтинга, но и на скалното катерене в района, на планинското колоездене, на създаването на мото и АТВ писти. С помощта на европарите регионът пък ще се превърне в национален център по рафтинг. Най-важното е, че общината среща огромна подкрепа от страна на населението за инициативата.
88% от пълнолетните жители приветстват идеята градът да се превърне в център за екстремни спортове – рафтинг спускания по река Струма в Кресненското дефиле и скално катерене в района на Коматинските скали.
Всяка година мераклиите да карат лодки в участъка от Малкия до Големия тунел са все повече. Много хора не знаят, че е най-доброто естествено трасе за рафтинг и каяк в цяла Европа, което би било голяма реклама. Проектът там е за изграждането на модерно и атрактивно рафтинг трасе. То ще минава под моста на реката, която свързва едната част на града със западния квартал „Моравска”. С помощта на подходящо осветление ще се осигури възможност и за нощно спускане с лодки в буйните води на Струма, пише „Стандарт”.
В югозападната част на централния градски площад ще се вдигне сграда, която ще разполага с офис клуб и помещения за съхраняване на лодки и друг необходим за рафтърите инвентар. „Искаме градът ни да се превърне в център за екстремни спускания с лодки по течението на река Струма. В нашия район е едно от най-атрактивните трасета и сме длъжни да се възползваме от този факт. Все повече са мераклиите да карат лодки край Кресна. но без помощта на държавата няма как да това да се случи”, са убедени общинските съветници.

Comments

comments