В парада на Победата на 9 май в Москва ще вземат и участие бойни роботи

Юбилейният парад на Победата в Москва по случай 70-та годишнина по случай разгрома на нацистка Германия от страна антихитлеристката коалиция ще стане най-мащабният за цялата история на това тържествено мероприятие. В Москва са поканени воински подразделения от 16 чужди държави, за сега 9 от тях вече са потвърдили участието си, съобщава RT.Руският военен министър Сергей Шойгу вече обяви, че по Червения площад в параден строй ще преминат около 15 хиляди военнослужещи, а в цялото мероприятие ще вземат участие около 80 хиляди военни.

Сухопътна техника

На парада в Москва на 9 май в Москва ще бъдат показани 194 единици военна техника, в това число танкове Т-90А, бронирани автомобили „Тигр”, самоходни гаубици „Мста-С”, бронетранспортьори БТР-82А, зенитни ракетни комплекси „Бук-М2”, пускови установки на зенитната ракетна система С-400, оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер-М”.

За първи път по паважа край Кремъл ще преминат брегови ракетни комплекси „Бастион” и „Бал”, най-новите танкове Т-14 „Армат”, новият вариант на автомобила „Тайфун”, БМП и БТР на базата на универсалната верижна платформа „Курганец-25”, БМП „Бумеранг”, самоходна артилерийска установка 2С35 „Коалиция-СВ”, възможно е появяването на БМД-4М и бойни роботи на колесен и верижен ход със стрелково и оръдейно въоръжение.

Фотографиите на руските бойни машини на пехотата (БМП) „Курганец-25”, които тези дни попаднаха в интернет, и видеозаписът на танка Т-14 на базата на платформата „Армат” предизвикаха широк интерес не само в руските, но и в чуждите медии. Очаква се на 9 май и двете нови машини да вземат участие в парада на Победата в Москва.

Всички образци на перспективната техника вече са във войските за усвояване и изпитания, са заявили висши руски военни.

Авиационна техника

В авиационната част на парада ще вземат участие 150 самолета и вертолета: тежките прехващачи МиГ-31, изтребители Су-34 и Су-27, самолети за радиолокационно разузнаване А-50, транспортни самолети Ил-76 и Ан-124 „Руслан”, бомбардировачи Ту-160, Ту-95 и Ту.22М3, вертолети Ка-52, Ми-28, Ми-26 и Ми-8.

Comments

comments