В Микрево посрещат с пълна програма храмовия си празник

С празнична литургия, курбан за здраве и пехливански борби село Микрево посреща храмовия празник на църквата “Св. Георги”. На 6 май е храмовият празник на църквата „Св. Вмчк Георги” в село Микрево, чийто двор се оживява още от ранни зори, където завират курбаните под зоркия поглед на изкусни майстори готвачи. Храмът бързо се пълни с вярващи, между които е кметът на община Струмяни Емил Илиев и неговото семейство, както и гостени на селото.
Отец Васил Котев ще отслужи празнична литургия, след което ще се раздаде осветеният курбан, в следобедните часове ще премерят сили – за гергьовско агне борците в пехливански битки. В същото време ще започнат и ромските празненства. Те празнуват своята Гюргювица аналогично с богата трапеза и много веселие.
Още от ранни зори пък е започнал празникът в квартал „Нова махала”- със закичване на всички домове с дъбови клонки. И там хората приготвят курбан, а оркестър от музиканти ще дадат начало на танците и веселбите в късния следобед – до ранните часове на другия ден.

Comments

comments