В Македония броят къде са били повече хора – на митингите Против или За Груевски

В съседна Република Македония се води истинска медийна война по въпроса кой от двата митинга през изминалите дни бе по-голям – този на опозицията на 17-ти или този на управляващата партия на 18 май.
Един от най-старите интернет сайтове в републиката кирилица.мк използва аритметиката на Google maps area calculator, за да отговори на този въпрос. От подробния анализ става ясно, че в неделя на националния граждански протест срещу режима на Никола Груевски заетата площ от присъстващите е била 20 886 м2, което предполага, че там е имало поне 62 658 души.
На вчерашния митинг на партията на Груевски заетата площ е била, отново според Google Maps Area, 8 895 м2, което прави около 27 000 души.
Проправителствените медии в Скопие обаче обявяват, че на гражданския протест е имало 20 000 души, а на митинга на Груевски над 90 000.
Уточняването на броя на присъстващите на протестите в Скопие е важно преди следващата среща между лидерите на основните политически партии в съседна Република Македония. Предните няколко срещи завършиха без успех, а следващата е насрочена за следващата седмица.

Comments

comments