В кв. Кремиковци край Гърмен, откриха само 4-ма без адресна регистрация

Само четирима души без адресна регистрация пребивават в ромското гето „Кремиковци“ край Гърмен. Това установи полицията, която влезе на проверка в махалата едва сега.

На четиримата роми без регистрации им били съставени актове. Иначе 799 роми имат адресни регистрации в махала Кремиковци, каза кметицата на Гърмен Минка Капитанова. В момента обаче в гетото няма повече от 200-300 роми, останалите са се „евакуирали“.

Според Капитанова ромите напуснали домовете си са поели към роднини в други населени места, има заминали и за сезонна работа в Гърция, а трети били на биваци в гората.

Останалите роми вече публично се разкайват за разправията с българите от Гърмен и се извиняват, търсят помирение, пише Труд. Но протестиращите са непреклонни и искат да се възстанови закона и справедливостта. Те настояват 124-те незаконни къщи в гетото да бъдат съборени, както е предписанието на ДНСК.

„Аз подкрепям протестиращите, държавата трябва да си влезе в ролята , а не да прехвърля топката само към общината“, коментира кметицата.

Полицейското присъствие в общината остава засилено, жандармерия и полиция бдят за реда.

А преселението на ромите напуснали махалата продължава. Вчера 6 микробуса и десетина каруци с роми от Кремиковци са направи неуспешен опит да се заселят в гетото на Сатовча, но там събратята им ги прогонили по примера на ромите от Гоце Делчев, които също не ги приеха.

Продължават ежедневните мирни протести на гърменци, които всяка вечер правят шествие до махалата охранявани от десетки униформени.

Comments

comments