В забавачката: Днес без супа, утре – без основно

Един ден без супа, друг ден без основно, дават на децата в някои детските градини в страната. Малчуганите пият и студен чай, боза и различни напитки с подсладител вместо задължителното топло мляко.

Нарушенията са засечени от здравни инспектори в Благоевградско. Проверяващите констатирали, че не се спазват изискванията за здравословно хранене. В менюто на малчуганите имало по-малко от необходимото мляко, плодове, зеленчуци и риба, съобщи БНТ.

В детски ясли и градини в Якоруда, Хаджидимово и Вълкосел на децата не се дава риба в седмичната дажба, каквото е изискването в Наредбата за здравословно хранене. Ежедневната порция мляко пък се заменя с други напитки.

„В ОДЗ-Хаджидимово и в Белица се предлагат на децата напитки с подсладители, боза, студен чай, което е недопустимо“, каза Валентина Георгиева от Регионален център по здравеопазване – Благоевград.

В детската градина в гоцеделчевското село Вълкосел менюто също не гарантира пълноценно хранене. „Не дават едно цялостно меню със супа, основно ястие, десерт, като в някои дни пропускат супата, в други дни пропускат основното ястие“, обясниха инспекторите.

Задължително във всички детски градини се остават за съхранение проби за изследване от храната, приготвена за деня. Изследване се прави в случай, че се появят стомашни оплаквания при децата.

„Пробата престоява 48 часа, ако случайно има проблем, ние да я вземем“, обясни д-р Калина Милушева от ОАБХ-Благоевград.

Нарушения, свързани с хигиената в детските градини няма, но са открити пропуски в хладилните помещения.

„Например повредено уплътнение на хладилно съоръжение или повредено отчитащо температурата устройство или поява на корозия“, допълни д-р Милушева.

Повредите в хладилните помещения вече са отстранени, казаха от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. От Регионалната здравна инспекция обаче, ще продължат да правят внезапни проверки, свързани с режима за здравословно хранене в детските градини.

Comments

comments