В град Гоце Делчев тържествено бе отбелязана 112-та годишнина от гибелта на патрона на града

Днес, в град Гоце Делчев, бе тържествено отбелязана 112-та годишнина от гибелта на патрона на града – войводата Гоце Делчев. Тържеството, организирано от общината, беше проведено в централния площад в едноименния град.
На церемонията бяха положени венци и цветя в знак на преклонение и признателност от ръководството както от ръководството на общината, така и от Неврокопския митрополит Серафим, представители на политически партии, учебни заведения, държавни и неправителствени институции и организации.
Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста — на железопътната линия Солун — Одрин. В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попадна в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. След еднодневно сражение Гоце Делчев е убит.

Comments

comments