Въпреки че са избрани, ЦИК заличи Борисов и още седем депутати от листите по процедурата „Пеевски“

Въпреки, че са избрани за народни представители на 4 април, Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи от депутатските листи Бойко Борисов, шестима представители на ДПС и един на ГЕРБ.

Това стана за заседание към 22 часа тази вечер по процедура, приложена за първи път по искане на бизнесмена и бивш депутат Делян Пеевски след евроизборите през 2014 г. и през 2019 г. За бяха 16-17 от членовете на изборната комисия.

Аргументацията, с която бяха приети решенията – след като не са обявени имената на депутатите, подалите заявления се заличават от листите.

Против бе представителят на „Демократична България“ Ивайло Ивков, който каза, че решението на комисията не е законосъобразно, защото тя не се занимава с това кой иска и не да бъде обявен за депутат, а обявява имената според резултатите от изборите. Оставките на народните представители – по думите му – се подават пред парламента.

Днес Бойко Борисов обяви, че се отказва да е депутат, но според юристи той не може да бъде заличен от листите, а трябва да подаде оставка в парламента. Други смятат, че трябва да се откаже от мястото в Народното събрание, за да остане премиер до избиране на нов кабинет.

Другите шестима от заличените от листите са от ДПС – от Кърджали са заличени кметът Хасан Азис и следващият в листата Ресми Мурад, водачът в Пазарджик Искра Михайлова, която е евродепутат, както и трима, пренаредили листите със „забранения“ в ДПС преференциален вот – Каролина Кьолер и Десислава Тодорова от Враца и Николай Колев от Стара Загора .

Последният заличен е Павлин Ганчев от листата на ГЕРБ в Габрово, който също се нареди втори с преференция.

Comments

comments