Въпреки различните превенции срещу тютюнопушенето, се отчита увеличаване броят на зависимите от никотина

Почти всеки втори мъж у нас и всяка пета българка са страстни пушачи, които пушат всекидневно, сочат данни от националната статистика за употребата на тютюневи изделия.
Най-закоравелите сред пушачите мъже са българите на възраст 25-44 години, които са повече от половината от всекидневно задоволяващи никотиновия си глад. Мъжете от 44 до 65 години са около 46% от закоравелите пушачи сред силния пол. Пушещите цигари на възраст над 65 г. са около 12% от българите, а младите българи на възраст 15-24 г., които са пристрастени към цигарите, са около 27% от заклетите пушачи.
Около 10% от българските мъже и около 9% от жените у нас си позволяват да пушат само понякога.
Близо 50% от мъжете и около 72% от жените у нас са твърди непушачи, сочи още статистиката.
Според данни на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) през 1952 г. са пушили 13,7% от българите, като за половин век броят на пушачите у нас е нараснал повече от три пъти – над 45% през 2002 г.
Пак по данни на НЦОЗА в периода от 2001 до 2005 г. България е била на трета позиция в света след Гърция и Япония по потребление на тютюневи изделия на човек от населението.
Данни от доклада „Health at a Glance: Europe 2012“ сочат още, че закоравелите пушачи мъже в България са 40% от населението над 15-годишна възраст в страната и това отрежда трета позиция на страната ни в ЕС по тютюнопушене след Латвия (46%) и Естония (43%).
Според други данни, от „Глобално проучване на тютюнопушенето сред младите хора“ (GYTS), организирано от СЗО, Центъра за контрол и превенция на болестите в САЩ и други партньори – от близо 1,3 млрд. активни пушачи по света над 250 млн. са млади хора.
Резултатите от GYTS за България показват, че около 60% от българските ученици са правили опити да пушат.
Тревожен е обаче процентът на запалилите първа цигара български деца под 10-годишна възраст – 21,2%.
Изследването показва, че първите опити на българските ученици да запалят първа цигара са около 13-годишна възраст. Редовни пушачи сред учениците са 28,2 процента.
Според изчисления на СЗО расте и броят на децата-пасивни пушачи по света – над 700 хил. при над 1 млрд. активни пушачи.

Comments

comments