Възраждат конака в Мелник с европейски средства / 1,8млн.лв. /

Една от емблематичните сгради в Мелник – турският конак, както много културни паметници у нас, се руши в продължение на дълги години. Постройката се намира в центъра на най-малкия град. Община Сандански е мобилизирала своята идея да спаси от разруха зданието с европейски средства.
През миналия месец е внесен в Солун проектът, който е съвместен с гръцката община Софлу, по програмата за трансгранично сътрудничество. Заради опасното рушене на уникалната сграда преди няколко години се направи основен ремонт на покрива, който спря течовете. Въпреки това конакът остава затворен за туристите, които всеки ден посещават градчето. Съхраняваната в него материална и документална история също има реален риск да бъде сериозно увредена.
„Проектът в частта си, която касае цялостната консервация, реставрация и социализация на конака, е на стойност 1,8 милиона лева. Искаме да го превърнем в музей за история на Мелник. Акцент ще са етнографията и археологията. Населеното място през Възраждането е имало огромно значение за българската култура, за съхраняването на българщината. Ще бъдат изложени уникални находки в конака”, съобщи директорът на Археологическия музей в Сандански Владимир Петков, цитиран от „Стандарт”.
Идеята е да се направят ателиета с иконопис, с местни занаяти, с мелнишка керамика. Посетителите ще могат да изработват керамични изделия на място. „Вярваме, че проектът ни ще бъде одобрен и финансирането му осигурено най-после. За да спасим за поколенията тази великолепна сграда”, каза още Петков.

Comments

comments