Възникнаха подозрения за извършени манипулации на сървърите на НАП и бензиностанции

„Имаме основателни съмнения и сигнали, че чрез хакерски натиск се манипулират данните от сървъра на бензиностанциите към НАП. Ще се създава лаборатория за изпитване и контрол на измервателния софтуер на средствата за изпитване. Това се налага, защото към момента няма контрол на връзката между сървъра на бензиностанциите и НАП.“ Това са думите на министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от БГНЕС.
Министърът на икономиката каза още, че след проверките по бензиностанциите в страната е изготвен доклад с предложения до премиера. Акцентира се желанието да се подобри качеството и контрола и изправността на средствата за измерване. Също така се предвижда изграждане на единна система за регистрирани на средствата за измерване, включено единна система на НАП, ДА Митници, ДАНТ и Български институт по метрология (БИМ) и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Ще бъде създаден и единен електронен регистър за обекти, съхраняващи или продаващи горива отново между същите институции. Това се прави, защото към този момент всяко едно от споменатите ведомства има собствен регистър и отклонение от числата. „Някои от проблемите, които съществуват и поради празноти в нормативната уредба са свързани с поставянето на пломбите от БИМ на съответните разходомери. Към момента по уредбата при извършване на ремонт фирма, извършваща ремонта поставя така наречената работна пломба в рамките на 7 дни при извършване на ремонта. Собственикът следва в 14-дневен срок да подаде заявление към БИМ, за да дойдат и да калибрират колонката след ремонта и да поставят пломба. Получава се законова дупка в около 20 дни, в която седи работната пломба, в които са възможни манипулации. Ще се предложи срокът да се съкрати”, разясни икономическият министър.
Към днешна дата се предлага при несъответствие при средствата за измерване санкцията да бъде в размер на 10 000 лв. При първоначално установяване на разлики между зареденото и отчетеното гориво глобата е 500 лв., при повторното нарушение 1000 лв. „Предвиждат се и структурни промени в БИМ и ДАМТН. Проверките се извършват от началото на годината не са само по заповед на премиера. Комисията за защита от конкуренцията трябва да установи дали има картел при бензиностанциите, като тече производство. Сериозните отклонения при разминаването между отчитането на зареденото от разходомера и реалното количество гориво бяха установени повече в по-малки бензиностанции, които не са към определени вериги”, съобщи Божидар Лукарски.
Стефан Цанков-председател на ДАМТН, обясни, че от началото на годината има 131% увеличение на наложените глоби по бензиностанциите в размер на около 1,5 млн. лв. във всички дейности. Едно от най-драстичните нарушения било там, където имало отклонение 1, 5 литра от 10 сипани литра гориво при малка бензиностанция. При големите вериги средно отклонението е от порядъка от 100 мл от допустимите норми която е до 0, 5% при горивото, а при газа е 1%. Проверката показала и отклонение за сипване на повече гориво от платеното в бензиностанция в столицата.

Comments

comments