Възмутени граждани на протест в Петрич, искат оставката на кмета

Баничарница и фризьорски салон печелят обществена поръчка, за да изграждат канализация в Петричко. Това отприщи протести в града.
Според „Разследване” на Нова телевизия всяка от обществените поръчки е под 40 хил. лева, т.е. кметът на града Вельо Илиев разпределя търговете. Общо от 2007 година по схемата така са разпределени над 3 000 000 лева. Но фирмите, които уж са правили обществените поръчки, всъщност не са наясно, че са изпълнявали тези поръчки. Възмутената собственичка на баничарницата се закани да отиде да иска обяснение от кмета.
Оказва се, че 100 хил. лева са отишли към шурея на кмета, който държи строителен бизнес. Той е направил и обществена поръчка за ремонт на детска площадка в детска градина. В мое лице виждат качествен изпълнител, заявява шуреят. Да, има шуробаджанащина, призна кметът Вельо Илиев. Той обясни, че някои от нещата са се случили без негово знание. Съжалявам, че така се е случило.
Оставка, оставка, скандират граждани в центъра на Петрич. Направени са и макети на кмета, както и на заместник-кметовете, които бяха запалени.
Днес всички, които носят отговорност, се скриха, възмути се строителен предприемач. От четири години нямам поръчка от общината, защото печелят само техни хора, добави мъжът. Печели само една фирма обществени поръчки – близка до кмета и заместник-кметовете, категорични са хората.
Твърдо искаме оставката на цялото ръководство на общината, заяви представител на гражданско сдружение. За 15 години Вельо Илиев бяха унищожени всички големи предприятия в общината, които даваха работа на хората. И искам „това недоразумение Радан Кънев” да се извини на цял Петрич, защото той нарече Илиев „синя легенда”, добави друг човек на протеста.
В центъра на града, освен хора, са събрани и много бетоновози, както и трактор, целите окичени с транспаранти срещу Вельо Илиев. Самият Илиев коментира, че не е избягал от Петрич, ами е в Пловдив, на годишна среща на общините. Днес на нашата община ще бъде връчен етикет за иновации и добро управление, добави градоначалникът.
Илиев заяви, че баничарницата и автомобилният сервиз, които уж имат обществени поръчки по документи – за правене на канализация за 8000 лева и водопровод за 3000 лева в село Коларово, са работели още от 2007 година. В Коларово поръчката е направена от тамошния кмет, а това не го показахте, каза Илиев. Парите са преведени по сметките на автомобилния сервиз и баничарницата, добави кметът.
За 7 млн. лева Владимир Заечки, който обясни, че от четири години не бил печелил поръчка, работи по изграждане на депо за отпадъци, заяви Вельо Илиев.
Според Илиев целият протест е заради поръчка за изграждане на пречиствателна станция за 2 млн. лева. Заради нея сега имало протест, имало дори намеса на Държавна сигурност според Илиев. Той добави, че в Петрич „в страхотна колаборация“ работели ГЕРБ, БСП и ДПС. Няма как да манипулираш толкова тежко, след като толкова пъти съм избиран за кмет, обясни Илиев. Той посъветва да се направи интервю със заместник-кмета по строителството в Петрич Христо Георгиев, който има голяма къща, а заплата от 1800 лева. Той има и други доходи, питайте го, заяви Илиев.
Оказа се обаче, че имало поръчка за полагане на асфалт, при която фирмата-изпълнител е искала да ѝ се плати след 13 години! Общината обаче платила доста по-рано, защото имала пари. Техен проблем си е, условието по поръчката беше за отложено плащане, обясни кметът и не отрече, че фирмата е предложила по-висока цена за изпълнение, но и това отложено плащане.
Говорим за лошите неща, а не за хубавите. Предстои да открием нова зала, завърши Илиев. Говори се от няколко дни, че са се търсили хора за протест – с по 20 лева, добави градоначалникът.
В 10:00 часа предстои съвет в Петрич, а хората се заканват да го шурмуват и да си кажат всички болки пред властимащите.

Comments

comments