Второ българско име в Panama Papers

След имената на семейството на бизнесмена Николай Банев и съпругата му Евгения, името на втори български бизнесмен излезе от „Панамските документи“ (Panama Papers) – разследване на международен журналистически консорциум за офшорни компании.

Това е бизнесменът Петър Манджуков. В документите се споменава неговата компания Kegel Asset Management, регистрирана на Британските вирджински острови през 2001 г. През 2012 г. той е прехвърлил фирмата, която не развива дейност, на съпругата си Иванета, пише в. „24 часа“.
Това е фирма, която никога не съм ползвал, никога не е имала търговска дейност. Бях забравил за нея”, коментира бизнесменът пред изданието.

Според документите фирмата, свързана с Манджуков, е регистрирана чрез фирма посредник в Женева, а за услугата са платени 600 долара. Манджуков е вписан като директор – пост, на който остава до 2004 г. За кратко е сменен от други 3-ма, но през 2006 г. се завръща отново.
Първият акционер на компанията не е фигурира с име и адрес, а само с названието “приносител”.
През 2007 г. обаче Комисията по финансови услуги на Британските Вирджински острови разпорежда, че анонимните приносители на акции трябва да плащат по-високи такси. Това принуждава много приносители да излязат на светло. Не е ясно дали точно такъв е случаят с Kegel Asset Management, но през 2009 година.
Манджуков получава 4 сертификата за по 12 500 акции всеки. През 2012 г. в кореспонденцията се появява името на младата съпруга на Манджуков Иванета и става ясно, че тя ще е новият администратор на компанията.
Манджукова потвърждава новия си пост и предмета на дейност на компанията – инвестиционни услуги. Съобщава обаче, че предишната година компанията не е извършвала дейност.
През април 2013 г. Манджукова чрез личната си асистентка иска закриване на компанията. През юни същата година обаче се отказва от идеята. През юли 2014 г. Петър Манджуков съобщава решението си да направи съпругата си собственик и директор на компанията, макар че фирмата не развива дейност.
През май 2015 г. Манджукова декларира, че средствата на компанията са от финансови инвестиции.
В данните няма повече подробности, свързани с фирмата.
Роденият в Пловдив Манджуков е известен като медиен магнат и оръжеен търговец. Той беше издател на вестник “Дума” и имаше телевизия Би Би Ти.

petermandjukov1

Comments

comments