Втора порция записи за изборни манипулации в Македония

Опозицията в Македония вчера показа нова порция компромати срещу управляващите, предаде телевизия Телма.

Македонската телевизия посочва, че записите от подслушвани телефонни разговори разкриват изборни злоупотреби и измами.

В първия запис се чуват гласовете на министъра на транспорта Миле Янакиевски и директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков. В разговора Янакиевски заявява, че е намерил ключ от склада, където Държавната избирателна комисия (ДИК) съхранява изборните материали. Той иска от Миялков да намери хора, които ще могат да заменят изборните материали.

От записите става ясно, че ромският лидер Амди Майрям е извадил лични карти на починали хора и на тяхно място е изпратил да гласуват други хора.

В друг разговор ръководителят на кабинета на премиера Никола Груевски иска от вътрешния министър Гордана Янкуловска да му даде екип от МВР, с които да работят в Охрид за победа на местните избори.

От разговор на Янакиевски и министъра на здравеопазването Никола Тодоров става ясно, че управляващата ВМРО-ДПМНЕ е поискала от компанията ЕВН да изключи тока на сгради в община Център, където има асансьори, за да не може стари хора и инвалиди да гласуват за Андрей Жерновски.

Председателят на парламента Трайко Веляновски иска от вътрешния министър Янкуловска да освободи неколцина активисти на партията, които са били задържани за изборни нередности.

Също така управляващите искали пари от строителна компания за плащане на самолети, с които може да се превозват хора от диаспората да гласуват на изборите. Протугер от своя страна е искал от министъра Янакиески строителна компания да спре да прави улици в Охрид в периода, когато е кмет Алекаандър Петрески.

В записите има разговори на Миялков с вицепремиера Муса Джафери, както и с лидера на Демократическата партия на албанците (ДПА) Мендух Тачи.

В един от разговорите между министъра Янакиески и министъра на културата Елизабета Канческа-Милевска става ясно, че семейството на починалата македонска звезда Тоше Проески не подкрепя управляващата партия и затова Янакиески предлага да им бъде спряна финансовата помощ и да бъде изгонен от работа член на семейството.

Comments

comments