Всяко второ дете през ваканцията е безпризорно

Всяко второ дете на възраст от 8 до 16 години остава поне за няколко часа на ден без родителски надзор през ваканцията . Това сочат проучванията на фирми, които организират летните занимални, пише „Телеграф“. Родителите на тези хлапета са на работа и не могат да разчитат на помощ от баба и дядовци. В същото време много от тях не могат да си позволят да наемат бавачка.Това е много голям проблем в големите градове, признаха школски директори. Децата от първи до четвърти клас са във ваканция от двайсетина дни, а учениците от пети до седми излязоха в почивка в понеделник. Обикновено по-малките деца остават под ключ у дома със заръката да не излизат никъде, докато по-големите обикалят улиците и моловете с приятели.

За да решат поне донякъде проблема с безпризорните деца през ваканцията , много училища вече организират занимални за хлапетата от отпърво до четвърти клас и през лятото. Посещенията на школата през оставащите два месеца и половина излизат около 300 лв ., изчисли „Телеграф“. В същото време офертите на частните занимални и спортните клубове са тройно или дори четворно по-скъпи.

Друга алтернатива е родителите да наемат детегледачка. В интернет има десетки обяви от жени, които са готови да вардят малчугани на всякаква възраст. Те обаче взимат между 4 и 8 лева на час. За ден това прави най-малко 32 лева , а за месец – 640.

Comments

comments