Всички отделения в МБАЛ – Благоевград с бързи антигенни тестове за Ковид-19

 

Бързите антигенни тестове все по-масово се прилагат за установяване на заразяване Ковид-19 в благоевградските лаборатории. Такива тестове се правят както в частните лаборатории, така и в болничните. На всички отделения в МБАЛ – Благоевград са раздадени бързи тестове, които се правят превантивно при спешен прием на пациенти, периодично с тях се изследват лекарите и медицинският персонал. Кутия с тестове е предоставена и на лекарите в спешно приемно отделение, които  имат чест контакт с пострадали при инциденти.

„Болничната лаборатория закупи 500 бързи теста от така наречения Q стандарт, одобрени от Световната здравна организация. Цената им е по-висока в сравнение с китайските тестове, които вървят по 11 лв. на едро, но ние не можем да си позволим по-евтини, защото са предназначени най-вече за пациентите в болницата”, поясни шефката на клиничната лаборатория в МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова. Антигенният тест е изследване, при което се взема секрет от носа и от гърлото, както при PCR теста. Докато при PCR теста обаче се търси рибонуклеиновата киселина (РНК) на вируса, при антигенния тест вирусът се открива по белтъчната му обвивка. Освен по начина на вземане на пробата този тест си прилича с PCR и по това, че засича вируса още в самото начало на заболяването – на третия до петия ден от срещата с вируса или при появата на първите симптоми. Въпреки че откриват вируса в ранната фаза на заразяване, антигенните тестове все още се смятат за помощно средство за диагностика. Те са подходящи за масови скрининги или за пациенти, които имат контакт със заразен или първоначални симптоми. Очакванията са постепенно да изместят PCR тестовете , тъй като дават точни резултати и са по-евтини, добави д-р Иванова. Крайната цена за пациентите е между 35 и 60 лв., в зависимост от лабораторията, а изследването дава резултат след 15-20 минути. Докато резултатът при PCR тестовете се получава след минимум 5-6 часа, а цената му е 100 лв. Засега не се заплащат от Здравната каса. Идеята да се изписват от личните лекари към момента е в сферата на вероятностите, тъй като не е сключен анекс с НЗОК.

„Препоръчвам бързите тестове на пациенти, които са контактни, или на такива, които ще пътуват в чужбина. Ако резултатът е положителен и пациентът се нуждае от хоспитализация или от болничен лист, задължително трябва да се направи PCR тест. В такъв случай аз им давам зелена бланка, с която пациентът отиват в РЗИ, за да получи безплатно направление за PCR тест”, обясни общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова. Надежността на бързите тестове е много голяма – на 98%, но има и изключения.

„Имах случай, при който бързият тест беше положителен, а PCR тестът след това бе отрицателен. В друг случай при отрицателен тест пациентът след това разви пневмония и последващият PCR тест беше положителен. Тестовете не са всичко и не могат да се абсолютизират. Те дават ориентация на лекуващия лекар, но по-важното е клиничното състояние на болния“, добави д-р Каракостова.

Бързи антигенни тестове се предлагат и в аптечната мрежа, т.е. изследването може да се направи и не от специалист. „Мисля, че има налични бързи тестове в аптеките, но не съм проверявал. Знам, че се подготвя голям внос“, заяви шефът на Регионалната фармацевтична колегия в Благоевград Константин Качулев.

Източник: в. Струма

Comments

comments