Всички местни данъци и такси вече могат да се плащат онлайн, от която и да е точка на страната

Община Симитли пусна нова и модерна услуга – всички местни данъци и такси вече могат да се плащат онлайн, от която и да е точка на страната. Плащането се извършва по интернет от целия свят чрез системата ИПЕЙ (ePay), както и в касите на ИЗИПЕЙ (Easypay) в страната. Бързо, евтино и много лесно, само със съобщаване на ЕГН за физическите лица или Булстат за фирмите.

Новата услуга на автоматично разплащане на данъците улеснява неимоверно гражданите. Тя е в полза най-вече на живеещите извън общината и им пести време, нерви и пари. Повишава и събираемостта от местните приходи. Онлайн плащането към момента е възможно най-евтиният и лек начин за плащане на данъци към българските общини.Услугата за въвеждане на интернет разплащането е абсолютно безвъзмездна за община Симитли.Тя се случи по решение на кмета Апостол Апостолов, с което Симитли се нареди сред общините с модерно и европейско обслужване за жителите си с по-висока събираемост от данъци и електронно предлагани услуги – евтини, бързи и лесни. Идеята на кметския екип е да продължава тази тенденция и да модернизира общината с облекчаване на услугите, предоставяне на широка възможност за избор от страна на гражданите и приближаването на администрацията до тях.

Интернет плащането става след регистрация в сайта ИПЕЙ и следване на всички указателни стъпки в него. Регистрацията в ИПЕЙ е еднократна. След като се регистрира веднъж, собственикът на регистрацията я има винаги. ИПЕЙ и ИЗИПЕЙ работят и на английски език, така че може да се ползват без проблем от чужденци.

Таксата за плащане през каса на ИЗИПЕЙ е минимум 1 лев и максимум 5 лева върху цялата сума за годишен данък – общо сграда, смет, автомобил и лихви, ако има такива. Таксата през ИПЕЙ е 0.40 лева за една транзакция.

По новия начин местните данъци се плащат без да се носят печатните съобщения, ако те са забравени или изгубени. Не е нужно да се попълват каквито и да са документи. Информацията за дължимите суми излиза веднага и може да бъде платена веднага. Тя е винаги актуална, защото се работи в онлайн режим на плащане. ИЗИПЕЙ към момента има 2 340 офиса в цяла България. Те са с гъвкаво работно време и удобно за хората, а повечето от тях работят и в почивни, и празнични дни. ИЗИПЕЙ има и две каси в град Симитли, както и по една каса в селата Крупник и Черниче.

Comments

comments