Всички европейци имат проблеми в областта на човешките права

Във всички страни-членки на Съвета на Европа съществуват проблеми в областта на човешките права, заявява комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс.
„В Унгария например анализирахме свободата на медиите, миграцията, расизма и толерантността. Венецианската комисия оцени критично пакета от нови унгарски закони, свързани с медиите. След това бяха направени някои промени, но причините за безпокойство остават. Налице е расизъм и ксенофобия по отношение на ромите и други групи. Огромно безпокойство буди нарастващата популярност на „Йобик“. (унгарска крайнодясна партия – бел.ред.)“, казва Муйжниекс.
„През януари посетих Мелиля – испански анклав на територията на Мароко, и се запознах с положението на мигрантите там. Посетих Франция, след което публикувах голям доклад за положението на ромите и мигрантите там, както и за зачитането на правата на хората с увреждания добавя комисарят. Предизвикателства в областта на правата на човека има във всички страни от Съвета на Европа“. По думите му най-сериозен е проблемът в Азербайджан:
„Всичките ми азербайджанските партньори – активисти за човешки права, независими журналисти, бяха в затвора. Те са осъдени по обвинения, които предизвикват сериозни съмнения. Понякога са обвинени едновременно за това че са шпиони и революционери“.

Comments

comments