Все повече тийнейджъри у нас посягат към алкохола

Сериозна опасност е надвиснала над младите хора в България. Цели 88 % от учениците на възраст между 16 и 18 години у нас консумират алкохолни напитки. Това става ясно от данните, изведени от интернет анкета на кампанията Алкохолът е лош шофьор, представени от Юлиан Добрев.

Според него като цяло българите не се много наясно с правилата за движение на пътя и си позволяват да седнат зад волана дори и след като са употребили алкохол.

По-старо проучване показва още, че половината от

учениците не само че консумират алкохол, но дори прекаляват с него.

Децата посягат към чашката най-вече на празници. През последните години сред младежите е станало много актуално, когато отиват на рожден ден, да зарадват рожденика с бутилка водка или уиски, а не с класически подарък.

Статистиката сочи още, че все по-голям става броят на младежите, отровени със спиртни напитки. В тази категория влизат както момичета, така и момчета. Вече почти няма разлика в начина на пиене при двата пола.

Едва ли е тайна за някого, че учениците организират събирания, на които често препиват, най-вече през почивните дни и през ваканциите. Удивителното за родителите обаче е друго – оказва се, че алкохол употребяват не само тийнейджърите, но и по-малките деца.
Каква е главната причина за това? Експертите са на мнение, че малчуганите посягат към спиртните напитки, тъй като това е техният начин да покажат, че търсят внимание от родителите. Понякога пък децата прибягват до тази постъпка, защото искат да се харесат на връстниците си и по-бързо да бъдат приети в определен кръг.

Според специалистите родителите могат да попречат на децата си да развият зависимост към алкохола, като седнат и поговорят с тях. Добре е, още когато детето поотрасне, да му бъде обяснено на достъпен език какво представлява алкохолът и какви са последиците от прекомерната му консумация.

Същевременно обаче на децата не бива да им бъде налагана тежка забрана, защото прекаленият натиск и строгият контрол могат да подтикнат детето към неправилно действие. Ако майките и бащите обаче се стараят да поддържат приятелски диалог с децата си, не би трябвало да се появят усложнения и проблеми.

Comments

comments