Все повече руснаци са против войната в Украйна

Едва 38% са готови да окажат материална помощ или лично да отидат на фронта

Подкрепата за войната в Украйна сред руснаците рязко намалява, сочат последните проучвания на няколко социологически агенции. Тя е започнала да ерозира в началото на есента и за първи път подкрепата за мира и по-висока от подкрепата за продължаване на войната, показват проучвания на „Левада“ и „Хроники“. „Това е свързано с безпокойство на руснаците за собственото им бъдеще,“ смятат анализаторите от „Хроники“.

Намалява броят на поддръжниците на войната, които са готови активно да участват в нея. Според „Хроники“ само 30-38% от респондентите напълно подкрепят, т.е. готови са да окажат материална помощ или лично да участват във войната. А делът на онези, които смятат, че войната е необходима (т.е. не биха променили решението за започването й, ако беше възможно), през юни е 55%, а през септември вече е 51%. Най-малко подкрепят войната жените и хората с ниски доходи и по-добро образование, както и тези, които са се сблъскали с трудности в живота заради конфликта и вярват повече на информацията в интернет, отколкото на руските пропагандни канали.

„Партията на мира“ вече е по-голяма от „Партията на войната“. Russian Field задава два въпроса – за подкрепата за решение на Путин да започне нова офанзива срещу Киев и за евентуални мирни преговори за прекратяването на войната. В началото на войната повечето руснаци одобряваха решението на Кремъл, каквото и да е то. В средата на лятото делът на тези, които биха подкрепили мирно разрешаване, беше около 1/4 (23%), а за ескалация бяха 25%. Към края на септември делът на „партията на мира“ е нараснал до 27%, докато делът на „партията на войната” е намалял до 16%.

Подкрепа за войната ще продължи да пада, според Re: Russia. Това се предопределя от очакванията на руснаците тяхното материално състояние да се влоши.

Comments

comments