Всеки пети у нас е корумпиран

В България корупцията бързо се засилва в последните 5 години. Това е изводът от доклад, който Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) ще представи днес, предаде БНР.
Нивата на корупция са се повишили над два пъти през последните 5 години, каза Александър Стоянов от ЦИД.
До 2011-а година нивата на корупция спадат, засегнати са средно около 9% от гражданите, сега са 22 на сто. Това означава, че всеки пети българин е бил част от корупционна схема през последната година. Става дума за 1,3 милион такива случая годишно, което според експертите е много.
Обратът се дължи на серия от обстоятелства в две посоки – едната е административна корупция, другата – завладяване на държавата.
Под административна корупция се окачествяват дребните единични сделки на чиновници с по-нисък ранг, които правят услуги, поясни Стоянов по БНР вчера.
Когато имаме „по-силни актьори“, т.е граждани или фирми, или заедно, те си имат корупционен щит корупционни канали, във връзка с всичко, за което общуват с държавата каза експертът.
Съществуват доста утвърдени схеми, които изследователите от ЦИД са обобщили така – злоупотреби с обществени поръчки, скрита икономика на неспазване на данъчни закони в легална дейност, данъчни измами, контрабанда, нарушение на митническото и данъчното законодателство, блокиране на институции на контролната система и на правоприлагащи институции, медиен контрол.

Comments

comments