Всеки пети в България нито работи, нито учи, нито има намерение да го прави

Всеки пети в България нито работи, нито учи, нито има намерение да го прави. Това води до 2 млрд. лева загуба за българската икономика, сочат заключенията от изследване на УНИЦЕФ.
В Пловдив например има повече места за икономисти, отколкото в УНСС и Стопанската академия в Свищов, подчерта журналистът Борислав Зюмбюлев пред Нова телевизия. В селата и малките градове до 63% от младежите не учат и не работят. Много е голям проблемът с ромските гета – те изобщо почти нямат абсолютно никакъв да се реализират на пазара на труда.
Причината за настоящето изследване е кризата от 2008 година. В Гърция казват на това поколение „700 евро”. Там толкова пари не стигат за нищо. Затова и не искат да работят за толкова малко, смята Зюмбюлев.
Според Стела Богомилова обаче изследването на УНИЦЕФ не е много коректно. Алармирам от много години, че има функционално разстройство при образованието. Разминават се системите – държавна и частна образователна, и политиките. Говорим за всяко пето дете, а това са заболявания – например аутизъм и затова статистиката се изкривява.
Богомилова подчерта, че социалният скептицизъм е водещ в случая. Има и доста специалности в университетите, които нямат приложение на трудовия пазар, каза Богомилова.

Comments

comments