Връчват наградите в националната кампания на Мария Габриел и Столична библиотека „Читател на годината 2015“

Приключи националната кампания за насърчаване на четенето „Читател на годината 2015“, организирана от Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. В кампанията се включиха регионалните библиотеки в страната, които излъчиха своя победител измежду читателите си. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел.

Кампанията бе провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат. Инициативата си постави за цел да стимулира интерес към четенето сред всички възрасти именно чрез библиотеките, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене.

Официалната церемония за награждаване на отличените в националната кампания с приза „Читател на годината 2015“ ще се проведе на 8 януари (петък) от 12:00 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека. Специален гост ще е кметът на София Йорданка Фандъкова. На церемонията ще бъдат връчени и наградите на Столична библиотека за най-четени съвременни български автори, както и награди в категориите най-активен читател, виртуален читател, четящо семейство, четящ тийнейджър и специална награда на библиотекарите. Столична библиотека ще връчи и почетен знак за медийно партньорство на три медии с принос за популяризиране и цялостно отразяване на дейността на библиотеката.

На тържествената церемония ще присъстват едни от най-известните български автори като Стефан Цанев, Владимир Зарев, Иво Сиромахов, Бойко Ламбовски, Захари Карабашлиев, Петър Чухов и други, които ще връчат част от наградите на отличените читатели.

Comments

comments