Вратата за Шенген се отваря

Сн. ЕПА/БГНЕС

Вратата за присъединяването на България и Румъния в Шенген до края на годината се отваря, след като последната мисия на ЕК у нас, в която е имало представители на Нидерландия и Австрия, е оценила положително готовността на страната ни за членство в зоната за свободно пътуване, а румънски евродепутат съобщи, че Австрия е готова да промени позицията си и да „пусне“ двете балкански страни.

Засега официални австрийски представите не потвърждават публично информацията, но според дипломатически източници шансовете на двете страни са реални.

Членството на България се спира от Нидерландия и Австрия, а на Румъния само от Австрия. Двете държави се движат в пакет към Шенген и въпреки някои коментари от Букурещ, че е възможно да се предвижат сами, ако България не успее да се справи с Австрия, засега планът е да има гласуване в края на годината.

Дотогава Нидерландия трябва да е вдигнала ветото. Управляващият като служебен премиер Марк Рюте каза, че това ще стане, ако има положителна оценка на ЕК, която вече е на лице.

Усилията са насочени да се стигне до решение за присъединяване на два етапа. Първо с въздушните граници, а след това и със сухопътните.

Докладът е положителен, трябва още законодателна работа

„Имаме изключително положителен доклад, който излезе буквално вчера, който отново потвърждава, че от гледна точка на мисията, организирана от ЕК с участието на представители от Австрия и от Нидерландия, ние покриваме абсолютно всички критерии по отношение на приемането в тази зона“, съобщи премиерът Николай Денков в петък.

Той потвърди, че можем да получим зелена светлина за членство до края на годината.

За пореден път премиерът се обърна към Народното събрание с призив да се приеме необходимата законодателна програма по пътя ни към Шенген, в този пакет влизат и очакваните конституционни промени. Ако всичко е по план, те трябва да минат в пленарна зала до 20 декември.

„Всъщност, най-големият риск в момента се намира ето тук, в тази зала. Надявам се той да не се реализира“, каза Денков.

Нидерландия искаше оценка на последните законодателни промени у нас, засягащи контрола на главния прокурор, промените за КПКОНПИ и готвените конституционни промени.

Извънредно гласуване между Коледа и Нова година

В същото време румънският евродепутат от Национално-либералната партия Рареш Богдан съобщи, че Австрия е променила радикално позицията си за присъединяването на Румъния към Шенген.

Той обясни, че това, че няма да има гласуване по тази тема на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 5 декември, е „стратегическо оттегляне, защото не можем да се отделим от България с отделен вот“.

Рареш Богдан посочи, цитиран от БТА, че очаква България да получи одобрение за присъединяването си в нидерландския парламент, след което да се премине към „финалната права“ и да се даде вот или на извънреден съвет между Коледа и Нова година, на 27 или 28 декември, или в началото на следващата година, дори да е „на две скорости“ – на първата фаза с отваряне на въздушните граници на 22 март, а после и на пътните и железопътните.

„Радостната вест е, че Австрия поднови дискусиите, отново се отвориха дипломатическите канали и Австрия промени драстично позицията си в сравнение с преди една година. Все още не можем да кажем, не можем да сме дежурни оптимисти или да сме сигурни, че Австрия ще даде гласа си, но е сигурно, че в момента се водят дипломатически разговори на всички нива и нещата са обнадеждаващи“, посочи евродепутатът.

Австрия обвързва въпроса с цялостна реформа на Шенген, около която няма съгласие. Засега управляващите не са дали публични сигнали, че са готови да променят позицията си. Дипломатически източници коментираха наскоро, че това едва ли ще стане преди изборите в Австрия следващата година, но явно има раздвижване.

Румъния трудно може да се отдели от България

„Изгледите са много по-добри, чисто и просто е технически въпрос – както знаете, ние започнахме този процес с България и в момента не можем да се отделим от България с отделен вот, защото ще трябва да започнем отначало цялата процедура.България има нужда от вот в нидерландския парламент, този вот ще се даде на 6 декември, ако новият парламент на Нидерландия се събере дотогава и се сформира мнозинство, а Съветът по правосъдие и вътрешни работи е на 5-ти“, отбеляза Рареш Богдан.

Той уточни, че Нидерландия е имала избори неотдавна, а проевропейските партии вероятно ще успеят да сформират мнозинство.

Евродепутатът спомена, че е поискано това отлагане заради България, като предстои на един извънреден Съвет по правосъдие и вътрешни работи или най-късно на съвета в началото на следващата година да се постави в дневния ред въпросът за Шенген.

Comments

comments