Води ли високата инфлация до по-голям размер на кредитите?

Вдигането на цената на електроенергията и на редица суровини доведе до цялостно повишаване на цените. Няма как това да не се отрази на всяко семейство, предвид това, че семейният бюджет сега стига за по-малко количество потребление. Решихме да се допитаме до Minizaem бързи кредити, които да ни разкажат как инфлацията влияе върху кредитирането. Предвид усложнената икономическа, политическа и финансова обстановка в страната, един анализ от специалисти, винаги е от полза. Нека да започваме.

Инфлация е полезна

Инфлацията в нормални количества е полезна за всяка една икономика и е символ на растеж и просперитет в страната. Когато обаче тя стане прекалено висока, то тогава последиците са неприятни. Необходимо е да споменем, че инфлацията в своята същност е загуба на покупателна сила на дадена валута. Тоест ако с 10 лв. преди време е можело да си купим мляко, домати, хляб и сирене, то ако страната е подложена на инфлация със същата сума ще можем да си позволим само част от продуктите. Напълно възможно е, инфлация да се появи, заради прекаленото голямо количество печатани пари, каквато е и ситуацията във Великобритания и други страни от Европа. В България, освен обезценяването на лева влияе и фактът, че страната ни се подготвя да промени валутата си с евро. А този преход изисква понижаване оскъпяване на редица стоки.

Какво представляват спешните кредити?

Този вид кредити са спасението за много хора, които са се изправили пред непосилен разход през месеца. Какво обаче се случва, когато сте заделили една определена сума за месечно потребление и тя свърши средата на месеца? Повечето хора търсят причината в собствените си навици на харчене, но истината е, че просто ежедневните стоки са повишили цената си. Ако средно за храна на месец отиват 300 лв., то сега ще отидат по скоро 450 лв. Има много домакинства, които имат високи разходи и остатъка от доходите им се използва прецизно за храна и потребление. В тяхната ситуация, такова повишение на цените се отразява лошо.

Спешните кредити са създадени именно, за да покриват такива неуредици и разминавания между доход и разходи. Те се отпускат за сравнително малки суми и процедурата по кандидатстване е лесна като детска игра. Нужни са само лична карта и банкова сметка. А понякога, дори и банкова сметка не е необходима, защото клиентът може да предпочете да получи парите си от някой от партньорите на фирмата кредитор. При всяко положение, когато не ви достигат 200-300 лв. за да „свържете двата края“, най-добрата и бърза опция са спешните кредити.

Спешните кредити се отпускат и без много на брой и дълги проверки, така че и това трябва да се има предвид. Разликата с процеса, който се прилага при кандидатстване в банка, е огромна. Това е и причината фирмите за бързи кредити да бъдат предпочитани в определени ситуации много повече, отколкото банките.

Какъв е размера на един бърз кредит?

По принцип тенденциите винаги са били бързите кредити да запълват ниша от предлагане на малки и средни по големина суми. Днес обаче, когато страната е изправена пред сериозна инфлация средните кредити са далеч по-предпочитани. Това е последица от оскъпяването на стоките, суровините и обезценяването на лева. Така ако преди две години 200 лв. са били достатъчни на едно домакинство да покрие спешен ремонт, то днес тази сума не би стигнала за нищо. Фирмите, които могат да предложат малко по-високи суми на своите клиенти със същите добри условия са онези фирми, които са от истинска помощ за крайните клиенти.

Тук може би се намира и тънкият момент. Във времена, в които банките си повишават лихвите, фирмите за бързи кредити не го правят. Те предлагат кредитните си продукти със същите условия както и преди. Основната причина е, че кредитните небанкови институции не са толкова сериозно зависими, което е огромен позитив. Така хората, които се нуждаят от средства успяват да получат справедливи условия.

Comments

comments