Внучката на Пикасо се готви да продаде най-обширните колекции от керамика на артиста

Внучката на Пабло Пикасо ще продаде най-обширните колекции от керамика на артиста в опит да обърне страницата на травмиращото си детство. Чрез аукционна къща „Сотъбис“ Марина Пикасо ще предложи забележителна група от уникални чинии, плочки, вази и малки скулптури, които майсторът на кубизма е правил между 1947 г. до края на 60-те години на миналия век. Продажбата е важна както за самата Марина, така и за арт пазара като цяло – но тя най-вече осветява частта от фамилната история, обгърната от алкохолизъм и самоубийство, пише сайтът Ploshtadslavekov.com.
Марина е дъщеря на сина на Пикасо – Пауло, роден от първия брак на художника с руската балерина Олга Хоклова. И двамата родители на Марина Пикасо страдали от алкохолизъм. Те се разделили, когато тя е само на пет месеца. Останала, заедно с по-големия ѝ брат, Паблито, на грижите на майка им.
Марина и Паблито израснали в бедност и нищета, а баща им често ходил буквално да проси от световноизвестният художник. Децата обаче много рядко виждали Пабло Пикасо, а при тези визити обикновено се случвало да чакат с часове пред портите на дома му преди да бъдат приети.
Когато Марина е 22 години, Пикасо умира без да остави завещание. Тя наследява точно една пета от имуществото му, въпреки че никога преди не е получавала негови творби и отношенията им били по-скоро оскъдни, отколкото близки. След като Марина Пикасо получава вилата му в Кан, първата ѝ работа е да обърне с лице към стената всичките му картини, окачени там.
„Да бъда внучка на Пикасо беше много трудна задача. – казва тя. – Аз не се подигравам с наследството, никак даже, просто искам да живея по по-светъл начин и да мога да се отдам на хуманитарните си дейности. Няма абсолютно никаква омраза, горчивина, няма отмъщение от моя страна.“

Comments

comments