Внимание, ловци! Бежанци в гората

Цели села в Сирия се готвят да избягат в Европа през пролетта

Задава се нова бежанска вълна по цялата българо-турска граница заради ситуацията в Сирия и Ирак. По данни на Държавната агенция по бежанците само до средата на януари на българо-турската граница са заловени 205-има бежанци.

Оказва се обаче, че тенденцията не безпокои жителите на българските гранични селища. Дори напротив.

Всеки втори жител на граничните села е имал лична среща с бежанци. Студът не може да спре хилядите сирийци, които търсят убежище у нас в опит да се спасят от ужаса на войната. Малки групи почти ежедневно прескачат границата в райна на селата Грънчар, Голямо Буково, Евренозово и Бръшлян. Няма ловна дружинка в Странджа, която да не се е натъквала на бежанци или на следите от тях.

„Памперси, обелки от сладкиши, опаковки от сокове, които не са типични за нашия пазар, дрехи, най-различни такива неща, куфари, чанти изоставени. Неща, които пътьом са дотежали и не са потребни, изхвърлени в гората. Неща на абсолютно необичайни места, обикновено на високи места, скрити в трънки в драки над населените места където са нощували“, заяви Невен Каравасилев – секретар на Ловно-рибарско дружество „Лебед“ Бургас.

В района на Приморско особено популярен е ловът на бекаси. На ловен туризъм у нас идват дори италианци. Те също са предупредени, че срещу пушките им в гората може да се покаже човек, вместо дивеч.

Сириецът Осама Башир живее в България дълги години. Той е в постоянен контакт със своите сънародници. Осама разполага с информация, че цели села от Сирия се готвят да напуснат домовете си напролет. Голяма част от сирийските граждани ще използват България като трамплин за други европейски дестинации.

Срещата си с млади сирийски семейства няма да забрави 74-годишната Пенка Янчева от Малко Търново. Жената нахранила бежанците и ги изпратила по живо, по здраво. Пенка случайно вижда уморените пешеходци на улицата до оградата. Една от жените е бременна, в тежко здравословно състояние. Пенка приема без страх сирийците в дома си.

Подобни истории разказват и други жители на съседни села, които са срещали бежанци. Всички те са търсили помощ на телефон 112 и връзка с Държавната агенция за бежанците.

Comments

comments