ВМРО – Благоевград с декларация в знак на несъгласие с ареста на Андон Балтаджиев

Общинският комитет на ВМРО – Благоевград излезе с гневна декларация по повод ареста на Андон Балтаджиев от Гоце Делчев. Войводите са категорични в оценката си, че задържането на Балтаджиев е политическо преследване, което не съответства на демократичните принципи.
Ето и какво пише в деклaрацията: “Общинският комитет на ВМРО – Благоевград , изразява своя гневен протест срещу задържането под домашен арест на Андон Балтаджиев от град Гоце Делчев! ВМРО – Благоевград, възприема този акт ,като политическо преследване , което в годините след падането на Комунизма е абсолютно недопустимо и опасно! Нима след падането на Берлинската стена в България ще имаме и вече първия си политически затворник?! В случая са нарушени човешките и граждански права на г-н Балтаджиев! ВМРО – Благоевград настоява Андон Балтаджиев незабавно да бъде освободен от домашен арест! В противен случай ще бъдат уведомени уважавани международни организации ,които се борят за защита на човешките и граждански права. След това ще бъдат заведени дела по общия законов ред , докато стигнем до Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) European Court of Human Rights! Господа ,които сте дали заповед за задържането на Андон Балтаджиев, тук е Демократична България а не Северна Корея! Старите тоталитарни и силови методи на комунистическата власт отдавна ги няма! Вярваме ,че изфабрикуваните от Обвинението доказателства няма да бъдат приети от Българския съд! Свобода за Андон!“, завършва декларацията.
Андон Балтаджиев е председател на НПО “Активна съвест” в Гоце Делчев и един от водачите на протеста срещу ромите в Гърмен. Той бе задържан на 28 май т.г. в град Шумен. Районна прокуратура – Гоце Делчев образува досъдебно производство срещу него за подстрекателство.

Comments

comments