Влизаме в болница с пръстов отпечатък от септември

От 25 септември пациентите ще постъпват в болници с пръстов отпечатък, обясниха от Здравната каса. Прототипът на системата ще бъде готов до 80 дни, след което болниците ще трябва да си купят четците, с които ще работят.
За аптеките и останалите здравни структури пръстовият идентификатор ще бъде въведен, след като системата бъде успешно внедрена в болниците.
Всеки пациент ще може да се регистрира и да си изтегли мобилно приложение за своя смарт телефон, в което при всяка регистрация в системата ще получава съобщение, че е извършена регистрация.
Мобилното приложение ще бъде достъпно също след 25 септември. За около 3% от гражданите ще има проблем при определянето на идентификационен номер заради спецификата на работата, която те извършат, като фризьорите например.
Децата до 14 години ще влизат в болничните заведения с ЕГН-то си и с пръстовия идентификатор на техния родител или близък, който ги придружава, тъй като събирането на данните за тях е против закона. Възрастните пациенти, които не могат да напускат домовете си, ще могат да посочват неограничен брой лица, които да са упълномощени да вземат лекарствата им например.
Срещу въвеждането на пръстовия идентификатор се обявиха лекарите, медиците в Спешна помощ, както и Българският лекарски съюз.

Comments

comments