Властта в Македония все още мълчи за изнесените компромати

Управляващите все още мълчат за компроматите, които бяха публикувани от опозицията, предаде Радио свободна Европа в програмата за Македония.

Според анализатори не е изключено управляващите да станат по-агресивни към опозицията и към реалността в страната.

След като по трети път от опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) пуснаха записи от подслушвани телефонни разговори, в които се чуват детайли от арестуването на бившия вътрешен министър Любе Бошковски, в интернет се появи запис от разговор на Бошковски с гръцки бизнесмен. Според проф. Здравко Савески управляващите са в незавидно положение и за първи път имат отстъпваща роля.

Американската администрация би могла да отнеме визите за пътуване в САЩ на политици, съдии, собственици на медии и бизнесмени от Македония, за които има съмнения, че са участвали в корупция, пране на пари и нарушаване на човешките права, пише днес македонският вестник “Вест”.

Според изданието решението ще бъде взето в случай, че се влоши политическата криза в Македония и се стигне до драматично нарушаване на човешките права.

Мярката няма да се отнася само за забрана за влизане на територията на САЩ, а и за замразяване на банковите сметки и имуществата на определени лица.

Подобна мярка САЩ предприе през 2005 г., с правенето на т.нар. черен списък със съдии, които бяха свързани с дела с корупция, чието съдебно разрешение се чакаше с години.

Comments

comments