Владислав Горанов: „Единствената никога незапочнала реформа е реформата на висшето образование“

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че единствената незапочнала никога реформа България е тази във висшето образование по време на Първата национална дискусия от кампанията „Да! На българската икономика“, организирана от в. Стандарт и КРИБ.
През 2006 г. Красимир Вълчев, тогава държавен експерт и Владислав Горанов, тогава началник отдел във финансовото министерство направиха сегашния модел на финансиране на средното образование. Той не е лош, лошото е ,че той е само финансов модел, а втората част от реформата в образованието не се състоя. Проблемът дори не е е в средното образование, проблемът е във висшето,там трябва да насочим усилията си и да имаме повече претенции към правителството, тъй като висшето образование е онзи нереформиран елемент от системата на образованието, който уврежда пазара на труда и то трайно, защото създава грешно впечатление у младите хора ,че те знаят нещо, повишава техните претенции към пазара на труда и ги прави още по-неадекватни към и без това променящия се и трудно структуриран пазар на труда. За 10-15 години индустриалния гръбнак на икономиката толкова рязко се промени, не само структурно,а и географски, че да се очаква че образованието да може да бързо да го догони е нереалистично, а като добавим към това политическа импотентност, картината се затваря, каза Горанов.
По време на форума той обяви, че са премахнали възможността да се краде ДДС. Горанов изтъкна, че без видим растеж на брутния вътрешен продукт само за 100 дни приходните администрации са успели да постигнат значителен ръст на приходите и така аргументира успехите на държавата в борбата със сивия сектор.
В отговор на въпроси на бизнесмени Горанов повтори, че не се планира въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за храните. С обратното начисляване на ДДС на зърнения пазар е премахната възможността да се краде ДДС, а не да се събира повече, каза министърът.

Comments

comments