Владимир Чижов: Полша, България, Латвия, Литва и Естония – ще им остане на съвестта, че няма да честват Деня на Победата

Решението на Дейвид Камерън и други европейски лидери да пропуснат празненствата за 70-годишнината от края на Втората световна война в Москва е обида към паметта на съюзническите войски, според Москва. Владимир Чижов, представител на Русия в ЕС, заяви, че европейските политици са инициирали „непристойна кампания“ за парада в Деня на победата – 9 май, който се отбелязва ежегодно с пищна церемония на Червения площад, пише The Telegraph. Британският премиер и лидерите на Полша, България, Латвия, Литва и Естония заявиха, че няма да присъстват, докато германският канцлер Ангела Меркел оповести, че ще посети Русия ден по-късно, за да се присъедини към руския президент Владимир Путин в полагането на венец пред Гроба на незнайния войн. С видеовръзка от Брюксел Чижов заяви на пресконференция в Москва: „Фактът, че в няколко държави от ЕС се разгръща непристойна кампания около годишнината от победата не прави чест на политиците, които участват в нея, и обижда паметта на съветските войници, на техните съотечественици, които паднаха в битките срещу фашизма – ясно е, че това ще остане на тяхната съвест“.

Коментарът изглежда бе насочен главно към бившите съветски държави от балтийския регион, но също може да се смята за критика към лидерите на бившите съюзнически страни, отказали да вземат участие.

Comments

comments