Вирусът ”Зика” достигна Европа

Първи случаи на заразени с вируса Зика бяха регистрирани в Дания, Швеция и в САЩ.
Датски турист, завърнал се от Латинска Америка, е бил приет за лечение в болница в град Орхус, защото е заразен с вируса Зика, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Това е първи случай на пациент със Зика в Дания.

Датският пациент е млад мъж, чието състояние не буди безпокойство. Той е турист, пристигнал неотдавна от Латинска Америка, и в момента се лекува в университетската болница в Орхус.

В Швеция също бе съобщено за първи регистриран случай на заразяване с вируса Зика. Властите засега не виждат риск от разпространяване на заболяването.

Досега в Европа бяха регистрирани три случая във Великобритания, десет в Холандия, два в Швейцария и четири в Италия. Става дума за туристи, завърнали се от Южна Америка.

Жител на американския щат Вирджиния, пътувал в чужбина, също е дал положителна проба за Зика, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки здравни източници.

Щатският здравен комисар д-р Мариса Ливайн каза, че човекът е пътувал до страна, в която са регистрирани случаи на вируса. Тя уточни, че той не застрашава другите жители, тъй като сега във Вирджиния не е сезонът на комарите.

Вирусът Зика носи името на гора в Уганда. В тази страна той е открит за първи път през 1947 г. Предава се при ухапване от комар от вида Едес египти . Не съществува ваксина, нито лечение за болестта, а само на симптомите й. Най-често те са като при грипа – температура, главоболие, мускулна треска, конюнктивит, понякога и обриви.

При бременните вирусът може да се предаде на плода и да предизвика малформации като микроцефалия, а в някои случаи и смърт на плода. В Бразилия вече има голям брой новородени с увреждания, затова редица страни в Латинска Америка и Карибския регион взеха мерки срещу разпространението на заболяването. Някои държави дори препоръчаха на жените да не забременяват за известно време.

Засега вирусът Зика се е разпространил в 21 страни и територии в двете Америки. Първите случаи бяха регистрирани още през май миналата година в Бразилия. Случай на Зика има и в Африка и Тихоокеанския регион.

Comments

comments