Виновникът за пускането на брошурите с мечки и сьомга ще получи наказание

Министърът на туризма Николина Ангелкова е издала заповед остарелите туристически брошури на България да стоят в склад в Божурище. Някой обаче е нарушил заповедта и е разпространил някои от тези брошури преди дни по време на събитието „Зелени дни“, от които се видя, че България се рекламира със забранения лов на кафява мечка и със сьомга. Министърът посочи, че предстои да се установи кой е употребил брошурите и той ще си понесе отговорността. Тя не уточни какво ще бъде наказанието, но напомни, че най-голямата санкция е освобождаването от длъжност. Заповедта й старите материали да не се използват е отпреди месец.
Ангелкова обобщи, че смисълът на нейната заповед е бил да не се използват остарели материали. Не стана известно дали съдържанието на брошурите по принцип се координира с други ведомства.
Съдейки по изказването на министъра въпросните брошури, от съдържанието на които се възмутиха пред медиите еколози, са изготвяни в периода 2009-2010 г. с поръчка по Оперативна програма „Регионално развитие“. Отпечатването е станало със съгласието нà тогавашния заместник-министър на икономиката с ресор „Туризъм“ Иво Маринов и главния секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров през 2012 г. „Приме положението заварено – едни брошури в един склад“, посочи Ангелкова.
На свой ред бившият заместник-министър нà икономиката Иво Маринов обясни, че към момента на изготвянето на брошурите Законът за лова е допускал възможност да се отстрелват до 3 на сто от мечките у нас със специално разрешително. През декември 2012 г. обаче влязла забрана за това. По негова информация през август 2014 г. е отпечатан нов тираж на тези брошури като действащата тогава забрана не е била отразена и те са излезли със същата информация. Това е станало по времето, когато за туризма отговаряше Бранимир Ботев.
На въпрос каква е причината да се рекламира улов на сьомга у нас пред чуждестранните туристи, Маринов обясни, че не било сьомга, а американска пъстърва, която също се отглеждала у нас.
Ангелкова посочи, че злополучните брошури заедно с още 8 вида за различните сегменти в туризма са стрували 86 000 лв. Сега предстои да се обяви нова поръчка за изработването на актуални брошури на България като туристическа дестинация в различните сегменти. Подготовката на рекламните материали, сред които ще има и сувенири и рекламни клипове, в които ще се използват и актьори, ще стане по новосъздадени вътрешни правила за работа в Министерството на туризма, за да се избягват подобни случаи.
За 2015 година общо са предвидени до 100 хил. лв. за рекламни материали.

Comments

comments