Видове пътни помощи и тяхното предназначение

Репатракът е специално превозно средство, предназначено за транспортиране (евакуация) както на работещи, така и на дефектни превозни средства. Съвременните теглещи камиони се различават не само по товароносимост, но и по методите на товарене и оборудването, монтирано на тях.

Видове пътни помощи и техните характеристики

Нека изброим основните видове специално оборудване, използвано по българските пътища.

  1. Евакуатор с лебедка.

Това е най-често срещаният тип теглич. Най-често тази техника се използва за транспортиране на големи превозни средства с товароносимост от 2 до 7 тона. В някои случаи теглещите камиони с лебедка се използват и за превоз на леки автомобили.

Лебедката, монтирана на специалното превозно средство, може да бъде с различни задвижвания – електрически, ръчни или хидравлични. Най -често се използват електрически лебедки, тъй като те са най -надеждните при експлоатация. Товаренето на платформата с този тип лебедка се извършва по следния начин – превозното средство се изтегля на платформата по прибиращи се „релси“ (рампи). Има и товарни теглещи камиони с лебедка и плъзгаща се платформа върху хидравлични цилиндри – те работят още по -бързо и по -ефективно.

Евакуаторите с лебедка са идеални за транспортиране на превозни средства с автоматична трансмисия.

  1. Евакуатор с хидравличен манипулатор.

Такива машини са оборудвани с товарен кран, който товари кола на платформа. По време на повдигане, за да се поддържа хоризонталното положение на превозното средство, се използват траверси-дръжки под колелата. Те предпазват автомобила от преобръщане, разпределят центъра на тежестта, поддържайки колата в хоризонтално положение.

Този тип теглещ камион се използва в случаите, когато колата е в канавка, дере, резервоар, снежна преспа и др.

  1. Евакуатор с частично натоварване.

Този тип тегличи са оборудвани с хидравличен механизъм за окачване на предната или задната ос на транспортираната машина. Евакуаторите с частично натоварване могат да евакуират кола от труднодостъпни места като тунели, тесни паркинги и др.

  1. Универсални теглещи камиони

Могат да бъдат оборудвани с манипулационен кран, плъзгаща се платформа и лебедка.

 

Има и теглещи камиони, предназначени за транспортиране на голям брой автомобили от един район в друг (най -често това са нови автомобили, превозвани от транспортни компании за продажба). Такива теглещи камиони могат да бъдат 2- и 3-етажни, те са оборудвани с опорна рамка, която позволява на теглещия автомобил да поддържа стабилност на пътя и да предпазва транспортираните превозни средства от повреди. Такива теглещи камиони се наричат ​​още автовози.

Сега не е проблем да се поръча репатриране на всякакъв вид превозно средство по всяко време на деня и нощта. Фирмите, занимаващи се с такава дейност Пътна помощ услуги реагират бързо и ефективно.

Comments

comments