(Видео) SpaceX успешно изстреля най-мощната ракета в света

2c481bd1ed15bd9979caf19c818deedf

Частната комическа компания SpaceX извърши първото изстрелване на най-мощната действаща ракета в света, наречена Falcon Heavy. Стартът бе извършен в 22.45 часа българско време (предишният стартов час беше 20.30 ч., но беше променен) от площадка 39А на космическия център „Кенеди“ във Флорида. За момента е ясно, че две от трите ядра от първата степен на ракетата са се приземили невредими. Последното от тях обаче не е успяло да кацне меко поради отказ на двигатели и се е разбило в океана.

Въпреки това обаче втората степен на Falcon Heavy продължава полета си успешно.

Може да да видите изстрелването и първите две минути от полета тук:

Kакто и включванията от командния център на SpaceX на живо тук:

Falcon Heavy е ракета за многократна употреба, съставена от три части: две вече изстрелвани ракети Falcon 9 и новопроизведен централен модул, към който е прикачена втората степен. Ако всичко се случи по план, трите сегмента от първата степен трябва да кацнат обратно, като два от тях ще се приземят на стартовия космодрум, а третия – на площадка-дрон в океана. Към момента няма информация само каква е съдбата на централния модул, който трябваше да кацне на морската платформа.

27-те двигателя тип Merlin на Falcon Heavy са способни да генерират двойно по-голяма мощност от следващата ракета в класацията – Delta IV Heavy на United Launch Alliance. Te могат да изведат в ниска околоземна орбита екипировка с тегло до 64 тона, да изпратят 16.8-тонна капсула към Марс или 3.5-тонна – към Плутон. Единствената серийна ракета с по-голяма мощност – Saturn 5, използвана в лунната програма Appolo – прави последния си полет през декември 1972 г., след което е спряна от употреба поради необосновано високите разходи. По съвременни цени едно нейно изстрелване би струвало над 1.16 млрд. долара, докато при Falcon Heavy един полет ще е на стойност около 90 млн. долара, като трите ядра от първата степен се приземяват и могат да се използват повторно. Съветският конкурент „Енергия“ извършва само два полета в периода 1987-88 г., след което също е „пенсиониран“ поради непосилна цена.

По време на премиерния полет на Falcon Heavy единственият товар ще бъде само личният електромобил Tesla Roadster на милиардера и основател на SpaceX Илън Мъск. Превозното средство ще бъде изстреляно в хелиоцентрична орбита в посока към планетата Марс като от кабината й ще звучи песента Space Oddity на Дейвид Бауи.

Comments

comments