/ВИДЕО/ Био ТЕЦ „Рубин“надвиши показателите за замърсяване на въздуха 5 пъти, служители на община Благоевград изискаха незабавна проверка

Био ТЕЦ „Рубин“ надвиши показателите за замърсяване на въздуха 5 пъти, собствениците не допуснали вътре служители на Обществен ред и сигурност към община Благоевград.

 

ТЕЦ-ът преработва отпадъци от производство на растително олио, но благоевградчани отдавна алармират, че там се изгарят и други отпадъци. Напрежението и  гражданското недоволство  провокира местната власт  и в началото на годината, там бе поставена станция за измерване на чистотата на въздуха.

Тази вечер, показателите от станцията показали, че  излъчените вредни емисии надвишават  5 пъти допустимите, което провокирало изпращането за проверка на екип от звено „Обществен ред и сигурност“ . При пристигане на място обаче, екипът не бил допуснат вътре, за да извърши проверка и да установи какво всъщност се изгаря в момента.

Общинските служители са подали сигнал в  РИОСВ и полицията с молба, да бъде уведомен и дежурен прокурор, за да бъде извършена проверка и да бъдат допуснати проверяващите на територията на Био ТЕЦ-а.

От Пресцентъра на община Благоевград потвърдиха пред наш репортер, че в момента се извършва проверка, както и че екип на РИОСВ е на мястото. Сигналът е подаден от кмета Румен Томов, а служители на общинското звено „Обществен ред и сигурност“ ще останат  там  до приключване и, а резултатите ще бъдат оповестени по-късно.

Припомняме, че в началото на месец ноември Районната прокуратура в Благоевград и експерти от Министерството на околната среда и водите влязоха на проверка в Био ТЕЦ „Рубин“, срещу който от години има сигнали, че замърсява въздуха, а благоевградчани дори искаха обектът да бъде затворен. Тогава районният прокурор Борислав Ковачки каза, че от община Благоевград са се обърнали към държавното обвинение за съдействие за разрешаване на проблема.

Comments

comments