Видели Петко Сертов в Самуиловата крепост, проверяват 35 камери там

Служителка на Националния парк-музей “Самуилова крепост” край Петрич е забелязала Петко Сертов като посетител в парка, пише “24 часа”. Това станало миналата събота, ден след изчезването му. Юлия Маркова обаче тогава не знаела, че ексшефът на ДАНС е изчезнал. “Спомням си, че беше Никулден и имаше много малко посетители. Заради това успях да спра вниманието си върху двама мъже, които около обяд дойдоха на касата. Единият плати двата билета от по 2 лв. Другият обаче ми прикова погледа. В първия момент ми заприлича на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов. Не бях сигурна, но имаше прилика. После обаче се разколебах и бях категорична, че не е той”, разказва Юлия Маркова. Мъжът бил с шапка, очила и костюм. Времето било доста студено, с което си обяснява и шапката, която мъжът носел. Придружителят му пък бил на възраст над средната. Доста време разглеждали парка и си тръгнали. Като минали отново покрай касата, помахали. Едва когато в неделя по медиите се появили снимки на Петко Сертов и съобщения, че се издирва, тя се сетила, че всъщност това е същият човек, когото оприличила на Йордан Бакалов.

“Никога не съм виждала г-н Сертов на живо. Само от снимките по медиите, които излизат в последната седмица. Не мога да бъда 100% сигурна, че е той, но визуалната прилика е голяма. Погледът най-много ми напомня на него”, допълни Маркова. В началото на седмицата споделила с колеги от музея в Петрич, че може би издирваният е бил на Самуиловата крепост. Те обаче се пошегували – ако забележи финансовия министър Владислав Горанов, да му каже да им увеличи заплатите. “В четвъртък, когато излезе информация, че г-н Сертов е бил в нашия край, още повече се убеждавах, че е бил той. Споделих с директора на НИМ проф. Божидар Димитров, защото разбирам тревогите на семейството на изчезналия”, допълни Маркова. Не иска обаче да дава напразни очаквания, защото се застрахова, че може и да бърка. “Нека органите да проверят всичко и тогава ще стане ясно дали наистина Петко Сертов е бил тук. Аз не мога да съм 100% сигурна за човек, когото не съм виждала лично”, призова Маркова. Видеокамерите бяха монтирани преди няколко месеца като част от по проект на община Петрич за цялостен ремонт и възстановяване на Националния парк-музей “Самуилова крепост”. Те предават в реално време от 35 точки в района, като образите се появяват на 4 монитора. Записите в тях се пазят една седмица. Целта е да се следи за вандали, които трошат и поругават светинята. Досега не се е случвало да бъдат използвани, защото скоро не е имало посегателства.

Около 17 ч вчера стана ясно, че на камерите не пазят записите от миналата седмица. Пристигналите полицаи и компютърни специалисти установили, че най-старата дата, от която се архивират кадрите е 8 декември. “Реагирахме веднага, но, за съжаление, от миналата седмица автоматично всичко е изтрито”, каза директорът на полицията Васил Митов. Ще се проверява възможността да се възстановяват стари записи, ако това въобще е възможно. Пред криминалистите музейната работничка е разказала същото, каквото и пред вестника ни. Тя отново потвърдила, че не е 100% сигурна.

Преди ден петричките полицаи са проверявали сигнал, че Сертов е забелязан да пазарува в хранителен магазин. Те веднага са пристигнали в търговския обект. След разпити на продавачи и други хора са открили действително човек, който е пазарувал там и много прилича на Сертов, но той бил местен.

Comments

comments