Веселин Вучков: Дори жената на Сертов не може да спре издирването

Дори и съпругата на Петко Сертов да поиска снемането му от издирване, въпреки че тя го е поискала, лицето ще продължи да стои в Шенгенската информационна система. Това заявява пред Нова телевизия вътрешният министър Веселин Вучков. Ето какво казва още министър Вучков в „Здравей, България“:

– Имате ли отговор на въпроса къде е Петко Сертов?
– С конкретни полицейски операции откровено да ви кажа не се занимавам. Не е това работа на вътрешния министър. Ако искате, поканете главния секретар или шефа на СДВР, нека да говорят за това.

– Зациклило е издирването и в Гърция. Знаете, че е жив и здрав. И до там.
– Аз мога да ви кажа как стоят нещата чисто организационно. И като Шенгенска информационна система, тя функционира не просто за България, а и за цялото Шенгенско пространство. Така че той се издирва по един и същи начин и в България, и в цялото Шенгенско пространство. Има обявено за издирване лице, което не е извършило престъпление. То няма да бъде и задържано. Само трябва да бъде установено местонахождението. Има обявена за издирване чрез Шенгенската информационна система и движима вещ. Това е лекият автомобил, с който той обикновено пътува. Докато това не бъде установено, дори и съпругата му да поиска снемане от издирване, въпреки че тя го е поискала, лицето ще продължи да стои в Шенгенската информационна система.

– Докато си покаже личната карта в някой полицейски участък.
– На територоята на Европа, на Шенген, точно така.

Comments

comments