Вероятността от терористичен атентат в България е по-висока от преди 3 години, когато се случи този в Сарафово

Тероризмът представлява сериозна и непосредствена заплаха за българското общество и държавни интереси. Това се посочва в проект на Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма. В него се подчертават основните рискове пред страната ни.
Дейно участваме в антитерористичната коалиция, а български контингенти са в различни кризисни точки по света. Риск представляват и вълните нелегални мигранти, с които могат да проникнат и радикализирани и терористични елементи. Още един рисков фактор се посочва крайната бедност и социална изолация на определени общности в страната.
В проекта се споменава, че атентатът в Сарафово е привлякъл вниманието на терористичните организации към страната ни като възможна сцена за нови атаки от този и друг тип. И вероятността от терор е по-висока в сравнение с преди 3 години.
Рискът се повишава и от участието на страната ни в световната антитерористична коалиция. И макар че българското общество не приема екстремистки идеологиии, вероятността отделни хора или чужденци, живеещи у нас, да станат съучастници на терористи не може да бъде изключена.
И докато мерките са сигурност у нас са завишени и се обсъждат стратегии за борба с терора, реакциите на служители на реда бяха тествани в центъра на столицата с поредния изоставен багаж. Работник забелязал изоставен куфар до църквата „Свети Георги” вдигна на крак столичната полиция и сапьорите. Чантата беше взривена през учудените погледи на живеещите в района.
Спьорите реагират на около 50 такива случаи всяка година. През 2014 година са обезвредили и 6 взривни устройства.

Comments

comments