Велизар Енчев и Катя Бончева в мощен скандал за досиетата

Мощен задочен скандал си спретнаха депутатът Велизар Енчев и членът на комисията за досиетата Екатерина Бончева заради искането на независимия народен представител органът да бъде закрит. Бончева отказа да влезе в едно студио с Енчев и предпочете да изложи самостоятелно позицията си за законопроекта на депутата, с който настоява комисията да престане да функционира в този вид, а с дейността й да се заемат държавните служби, чиято дейност е свързана с националната сигурност като НРС и ДАНС.
Енчев показа в студиото на Нова разсекретени от комисията по досиетата документи, които разкрива имена на чужди граждани, работили като агенти на нашите служби, включително и вербувани от Велизар Енчев в качеството му на разузнавач. Енчев дори подозира, че един от тях – Тодор Петков от Македония, преди три години е загинал при мистериозни обстоятелства именно заради разкриването на името му в такъв документ. В една от разсекретените шифрограми пък е посочен точният момент, в който е изпратена, което означава, че е бил разбит кода на нашето разузнаване в посолството ни в бивша Югославия.

Според Енчев всичко това е престъпление и той внася всички документи, с които се е сдобил, в прокуратурата. Той определи и като престъпна възможността „всеки, който няма работа” да стои в читалнята и да чете зле замаскирани имена и информация.

Comments

comments