ВАС възстанови човека на Караянчева в Областно пътно управление – Кърджали, въпреки серия съмнителни болнични и скъсан менискус

Върховният административен съд върна инж. Иван Гавазов на поста директор на Областното пътно управление в Кърджали.

Гавазов бе отстранен от работа през юни м.г. по време на служебното правителство, а срещу него бе заведено дисциплинарно дело.  Според магистратите, отстраняването на Гавазов е немотивирано, имало е неблагоприятни последици върху него като държавен служител, лишило го е от доходи и е довело до загуба на осигурителни права.

Във времето от юни до настоящия момент,  Гавазов носи съмнителни болнични – през първите 5 месеца от психиатрия, през следващите 3 месеца за прясно скъсан менискус. Докато чака да мине делото и същевременно е в болничен,  Гавазов в последната предизборна кампания  през ноември е част от кандидат депутатската листа на ГЕРБ в Кърджали, като активно участва в предизборната кампания, въпреки, че по това време се предполага, че е скъсан менискус.

От друга страна,  участието му в изборите е в противоречие с принципите, залегнали в кодекса за поведение на държавния служител (какъвто Иван Гавазов е) за политическа неутралност. Като краен резултат, след всички доноси срещу него и масовото недоволство на местната общност, кадърът на ГЕРБ и в частност на Цвета Караянчева днес би следвало да се върне на работа , като директор на Областно пътно управление Кърджали.

Припомняме, че Иван  Гавазов бе освободен от поста Директор на Областно пътно управление – Кърджали в началото на юни миналата година,  а това предизвика гневната реакция на бившия председател на Народното събрание  и областен координатор на ГЕРБ-Кърджали Цвета Караянчева, която твърдеше, че причина за освобождаването му е тяхното познанство. Още тогава стана ясно, че очевидно се полагаха неистови усилия той да се върне „през задния вход“ и зад гърба на служебния тогава министър арх. Виолета Комитова.

 

Инж. Гавазов  обжалваше освобождаването си, а мотивът му…съвпадаше с този изложен от Караянчева – бил освободен, докато е в отпуск по болест.

Разполагаме обаче, с факсимиле на пътен лист и пътна книжка, от които е видно, че Гавазов лично със служебен автомобил на Областно пътно управление-Кърджали и шофьор е пътувал до София. Нещо повече, там  е получил и заповедта за освобождаване, която е отказал да подпише, за което пък има свидетели на връчването и отказа – двама служители на Агенцията, видно от самата заповед, с която разполагаме.

Наши източници, разполагащи с документи в подкрепа на думите си обаче, твърдят, че Гавазов е представил пред съда неистински документи и въобще не е бил в отпуск по болест.

В редакцията разполагаме с копие на болничните, представени от  него, според първия – на 09.06.2021г. той е имал високо кръвно и е закаран  линейка в Спешния център, от където после е освободен за домашно лечение. Един човек обаче, няма как да е на две места едновременно, а Гавазов на 09.06.2021 год. е бил в София и видно от  заповедта за освобождаване има поне  двама свидетели, това поставя под сериозно съмнение болничния. Следва втори болничен, в който се твърди, че същия е със Смесено тревожно- депресивно състояние.

На база болничните,  Гавазов завежда дело, с което иска отмяна на освобождаването си и  печели делото на първа инстанция, а вече и на втора.

На практика, въпреки всички документи и доказателства, ВАС връща на работа Гавазов, а най-доволни от решението са от местната структура на ГЕРБ в Кърджали и в частност Цвета Караянчева, която от няколко дни се „радва“ публично, чрез социалните мрежи.

Гражданите на Кърджали и служителите на Областно пътно управление – Кърджали обаче, оказва се са потресени от решението и недоумяват, как при наличието на толкова доказателства, съдът е на страната на Гавазов, с което за пореден път им демонстрира, че влиянието на политически формации и лица надделява, дори над законите в държавата.

 

Comments

comments