Васил Новоселски: „Ще го ползвате само и единствено през трупа ми“ ми каза пред година кметът Камбитов за кафе-клуба в читалището/ВИДЕО/

С Решение № 6666 от 06/05/2015 година, Върховният административен съд на Република България – Трето отделение, реши, че отменя решение № 2060 от 18.12.2014г. постановено по адм.д. №І 450 по описаза 2014г. на Адимнистративен съд – Благоевград, като вместо него постановява:
отменя заповед № 779/24.06.2014г. на кмета на община Благоевград, с която е разпоредено изземване от фактичаската власт на Народно чителище “ Н. Вапцаров – 1866″ гр. Благоевград на имот, представляващ публична общинска собственост, част от сграда с идентификатор 04279.613.158.2, представляващ „Барче-на кота 1.50“ с обща площ 164, 24 кв.м., в т.ч. бюфет – 121.00 кв.м., битова стая – 25.20 кв.м. и тоалетен възел – 34.40 кв.м.Решението не подлежи на обжалване.
Това решение слага край на едногодишната сага, която не даваше спокойствие на председателя на Народно чителище “ Н. Вапцаров – 1866″ – Васил Новоселски, както и всички членове и самодейци в културното средище. Спорът за обекта намиращ се в сградата на читалището,който е публична общинска собственост, възникна след решение на Общински съвет от 25 април 2014 г. за имота да се проведе търг за отдаването му под наем, след което кафе- клубът да бъде иззет по административен ред и в последствие обектът бе иззет от общината.Още тогава Васил Новоселски отправя предупреждение към кмета на Община Благоевград, че тези действия са незаконосъобразни и го запознава със Закона за Народните читалища, който им осигурява особена защита, въпреки това обаче кафе-клубът е отнет и обявен на търг.
След проведения търг на 8 юли миналата година, помещението бе отдадено под наем срещу 4771 лева, който наем съвсем наскоро на сесия на Обс-Благоевград стана ясно,че не е плащан от началото на наемане, което е другият любопитен казус: Как и защо община Благоевград позволява на наемателя да не плаща наема, с което се нарушават договорните отношения?! Наемателят към днешна дата ще се окаже,че е най-потърпевш от случилото се, тъй като въпреки вложените средства, които по думите на хората възлизат на над 200 000 лв. , ще трябва да освободи обекта, тъй като Решението на Върх.адм.съд е окончателно и не подлежи на обжалване.Близки до наемателя, казват че той вероятно ще поиска възстановяване на средствата от община Благоевград.
Потърсихме за мнение и коментар по казуса кмета Камбитов, но той не отговаряше на телефона си днес.
От своя страна председателят на НЧ „Николя Вапцаров-1866“ , сподели пред нашата камера, че няма да се откаже още повече сега, когато и закона е потвърдил правотата на неговите твърдения.Той сподели, че още преди година е предупредил и наемателя и кмета Камбитов, че нещата ще се развият по този начин и че според закона, въпросният обект ще остане във владение на читалището. С може би малко крайни думи: „Само през трупа ми ще вземете кафето пак.“ се обърна градоначалникът Атанас Камбитов към Новоселски тогава, това и как се е развил казуса в последната една година, разказа пред нашата камера Васил Новоселски.

Comments

comments