Ваня Кастрева: Няма да има учебници навреме за новите учебни програми

Няма да има учебници навреме за новите учебни програми. Това заяви заместник-министърът на образованието в оставка Ваня Кастрева пред Нова телевизия. По думите й, процедурите отдавна са излезли извън сроковете.

„До 1 месец новият министър на образованието и науката трябва да утвърди новите учебни програми, защото всичко в системата е свързано. Законът влиза в сила от 1 август и дотогава трябва да се случат изключително много неща, които са подготвени“, отбеляза Кастрева.

Тя уточни, че новите програми влизат в сила на 15 септември, а дотогава променените учебници няма да бъдат издадени. „Учениците ще започнат да учат със старите учебници по новите учебни програми. Необходима е изключителна организация на учителите, за които учебната програма е ръководството на тяхната работа, а учениците трябва да се самоподготвят за техните часове“, коментира още заместник-министърът на образованието и науката.
На въпрос дали може приемането на новите учебни програми да се отложи Кастрева посочи, че решението зависи от народните представители.

Във връзка с промените в учебните програми тя отбеляза: „Няма подмяна на исторически истини, няма подмяна на историческа терминология“. Според нея в закона са залегнали добри идеи, но те няма как да се харесат на всички.

Comments

comments