Ваксинират по тъмна доба животните в селото с антракса

Днес започва имунизацията срещу антракс във варненското село Млада гвардия, където антракс взе живота на овчар преди дни заради заразена крава, а вчера още едно животно почина със съмнения за болестта. Заради горещините ваксините на около 600 животни ще се поставят вечер, след като се разхлади, за да не се стигне до инфекции, съобщи bTV
Здравните власти уверяват, че опасността е овладяна и няма риск от епидемия по хора и животни. 26 души, които са били в контакт със заразеното месо, са под наблюдение. Взети са им изследвания, раздадени са им антибиотици.

Инкубационният период на антракса е до 8 дни, така че ако имаше заразени, досега вероятно щяха да имат симптоми, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Все още не е официално доказано, че надениците със заразеното телешко са приготвени в транжорната във Варна.

От Агенцията по храните обаче са категорични, че колбасите не са стигнали до търговската мрежа. До дни трябва да излязат резултатите на изследваните хора, на пробите от иззетото месо и на почвата в стопанството, откъдето тръгна заразата.

Comments

comments