Вадят на светло партиите с дарения от КТБ

Дарения за политически партии, направени от КТБ, ще бъдат оповестени с новите промени в Закона за кредитните институции. Това обясни шефката на анкетната комисия, проучваща кои държавни органи са проспали източването на трезора, пише „Телеграф” Десислава Атанасова.
„Освен кредитите, депозитите и консултантските договори трябва да бъдат оповестени и тези за наем, дори договорите за дарения. В Устава на КТБ съществува такава възможност да се прави дарение на политическа партия, така ще е интересно дали такива дарения са съществували”, каза Атанасова.

Спешните поправки, свързани с падането на банковата тайна за КТБ вече са приети от комисията. Те дават възможност по искане на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете или министъра на финансите синдиците да оповестят всички подробности около физически и юридически лица, които са имали преференциални депозити и са ги предоговорили или пробвали да го направят в периода на несъстоятелност.

Също така ще бъдат разкрити необезпечените кредити, чрез които банката е била източвана от кухи фирми. Банковата тайна ще бъде свалена и от всички сметки на публични лица и техните семейства в КТБ през цялото съществуване на банката.

Сега остава да бъде детайлно формулирана и последната поправка, която Йордан Цонев от ДПС направи в последния момент. Тя касае кухите фирми, през които Цветан Василев е източвал банката, но също и на физически лица, които са получавали кредити и цел после да ги дадат назаем по веригата в схемата.

Comments

comments