Бъчварова: Незаконните постройки не могат да се разрушат, без да има къде да се настанят ромите

Започва проверка за адресната регистрация и законността на всички жилищни постройки на община Гърмен, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова след продължилата близо два часа работната среща с главния секретар на МВР Георги Костов, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кмета на община Гърмен Минка Капитанова, представители на местната власт и на инициативния комитет.
Бъчварова беше категорична, че незаконните постройки до този момент са 124 и срещу тях ще се действа според силата на закона.
Има над 100 заповеди за премахване на незаконни строежи в землището на гърменското село Марчево и те са влезли в сила преди 3 години, казаха от Регионалното министерство. Ромите ще получат нови покани за доброволно премахване на незаконните постройки, ако не бъдат предприети действия за доброволно премахване, ДНСК ще започне процедура за избор на изпълнител за принудително премахване, заканиха се оттам.
Вътрешният министър обаче призна, че постройките не могат да се разрушат, ако общината не е намерила жилища за временно настаняване.
Вчера тя разговаря с местните жители за техните проблеми на централния площад в Гърмен, но беше посрещната не много уважително.
„Справедливостта трябва да бъде за всички в това число и за ромите, които са български граждани. Фактът, че представители на институциите са тук, говори за сериозността на проблема и желанието ни да го разрешим, тъй като не може напрежението да продължи да съществува по този начин”, заяви Бъчварова, цитирана от „Фокус“.
Тя бе категорична, че ще се приложат всички необходими мерки, допустими от закона, за да се санкционират нарушителите и мира да се възстанови.
Силовият министър обеща и засилено полицейско присъствие в общината, като даде срок от една седмица да се намерят мерки за комуникация.
В отговор на това местните започнаха да освиркват вицепремиера и да скандират „Мафия”.
Жителите на селата от общината се оплакаха, че домовете им ежедневно стават обект на набези от ромското население.
Според хората от Гърмен и на съседни населени места проблемите са предимно от новозаселили се роми.
Недоволните жители се заканват, че само след седмица отново ще се стигне до масови безредици и сериозни сблъсъци, ако не се състои реално решаване на дългогодишния проблем.

Comments

comments