Български превозвачи отговориха с безсрочна блокада на ГКПП „Кулата“

Български превозвачи отговориха във вторник с безсрочна блокада на граничния пункт „Кулата“ на продължаващите вече няколко седмици протести на гръцки фермери, които причиняват километрични опашки от ТИР-ове от двете страни на границата.

Стотици шофьори образуваха жива верига през платното преди гишетата за проверка и контрол, настоявайки с казуса да се заемат Европейската комисия и Европейският парламент. В блокадата се включиха много хора, изминали пеша по няколко километра.
Демонстрацията бе предшествана от заседание на създадения преди седмица инициативен комитет, имащ за цел да защитава правото на свободно придвижване в границите на Европейския съюз.

„Започваме пълна блокада на ГКПП „Кулата“ и желаем тук на място да пристигнат еврокомисарят и хора от ЕС, да видят какво се случва, да извикат тук на място представители или емисари на гръцкото правителство и абсолютно пред всичките хора да се проведе едно заседание, на което да кажат – премахват ли блокадата или не. Ако те не премахнат пълната блокада и ние няма да я премахнем“, заяви пред медиите Вангел Василев от комитета.

Решението на българските превозвачи бе провокирано от информацията,ч е протестиращите гръцки фермери са уведомили местните власти за планираната от тях нова 72-часова блокада на границата за тежкотоварни камиони. Опашката от ТИР-ове от българската страна във вторник достига 8 километра, предаде БНР.

Към момента опашката от тирове стига от границата до отклонението за град Мелник.
кулата02

Comments

comments