Българският артист Кристо представи своя нов мащабен проект в Италия /Галерия/


Снимки: REUTERS/ Stefano Rellandini

Артистът Кристо представи своя арт-проект „Плаващи кейове“, който е отворен за посетители от днес. Проектът свързва италианския град Сулцано, на брега на северното италианско езеро Изео, с големия остров Монте Изола, който е насред езерото, чрез плаващи пътеки, по които хората могат да се разхождат свободно и безплатно до 3 юли. По изчисления на маркетинг агенцията JFC „Плаващите кейове“ ще вливат по 3 млн. на ден в местната икономика. Очаква се, че сред видните личности, които може да се разходят по кейовете на българина, ще бъдат актьорите Леонардо ди Каприо и Брад Пит и премиерът на Италия Матео Ренци.
„Този проект е много вълнуващ за мен. Жан-Клод вече не участва в него. Опитвахме се да го осъществим повече от 40 години. Сега най-после го правя и дори не знам как да го направя. Всеки проект е като едно пътешествие“, каза не отдавна гениалният творец.
Тези прояви маркират 40-годишнитата от завръщането на Кристо в Италия. В Каталога на твореца влизат инсталации, които съвместно с покойната му съпруга са реализирали или са проектирали в периода 1961 – 2016.
„В момента той е най-прочутият артист на Земята“, така го оценява списание „Смитсониън“ и авторите му цитират изкуствоведката Моли Донован от Националната галерия за изкуство във Вашингтон: „В самото начало на периода на следвоенното изкуство, двамата [с Жан Клод] разшириха разбирането ни какво трябва да бъде изкуството, промениха възприятията ни за възможно. Прекрачиха границите на галерията и музея – поставиха работите си в публичната сфера. Това беше наистина новаторско в началото на 60-те години.“

Comments

comments